Lehet, hogy elsőre csak egy hedonista hóbortnak tűnhet, de külön feltölt, ha különböző típusú élményeket tudunk egymáshoz kapcsolni. A téli evezéseknél adja magát a kissé fagyasztó SUP-olás után a kiolvasztáshoz egy jó meleg, legalább 90 fokos finn szauna. Az egész azonban attól lesz kellemesen bizsergető, amikor látom mások arcán a szinte gyermeki örömöt… Szervezőként ilyenkor már el lehet lazulni, ha kiderül, hogy amit kitaláltál, talán mégsem akkora hülyeség… És dehogy az! Legutóbbi túránkra még Pécsről, külön ezért ideutazó SUP-osok is csatlakoztak, akik úgy tűnt, egyáltalán nem bánták meg a hosszú autózást.

Mindenki szeret világot járni, de a SUP&SAUNA túra arról is szólni szeretne, hogy ha használjuk a fantáziánkat, akkor könnyen találhatunk a környezetünkben is maradandó élményeket. Nem titok, hogy ennek a túrának az ötletét részben a finn tóvidéken tett téli barangolások adták. A SaunatoGO-t megálmodó Gergőt viszont Budapest közelében találtam meg, akivel nagyon jól egymásra hangolódtunk, nem csak az álmodozásban, de a megvalósításban is.

Gergő, kicsit hasonló filozófia alapján üzemelteti a bérelhető mobil szaunát kínáló Saunatogo-t, mint én a Szupi SUP-ot. Ő a szaunát, én a sup-okat kínálom használatra kötetlenül, bárhol bármikor.

A téli evezés önmagában is teljes program tud lenni, de számolnunk kell a veszélyével is. Sokkal szigorúbban oda kell figyelnünk a biztonsági szabályokra, mint nyáron. Ilyenkor csak haladók csatlakozhatnak, és fokozottan figyelünk egymásra. Legutóbbi túránkon a csodás napsütésben a túra nagy részén még melegünk is volt a neoprén ruhákban. Ennek ellenére az árnyékosabb Taksonyi-öbölben jégpáncél fogadott minket, ami ugyan törékeny volt, de evezni és jeget törni egyszerre nem tudtunk volna, így ezt a részt csak a vízről csodáltuk.

Így is, mire áthaladtunk a Taksony vezér híd alatt, már a lemenő nap súrló fényeiben eveztünk, és egyre inkább megéreztük a tél hidegét. A kikötésnél pedig vékony jéghártyává fagyott minden víz, ami a deszkák felületére került. Ennek ellenére a tapasztalt pécsi SUP-jógás csapat még egy fejenállást is bemutatott a vízen. Gergő, már mindent előkészített a szaunában, mire odaértünk, csak rajtunk múlott meddig szöszmötölünk a deszkák kivételével és az átöltözéssel.

      Leírhatatlan élmény egy ilyen evezés után beülni a forró szaunába. Mikor már érzed a forróságot, de a lábad még öt perc után is fagyos… Gergőék nagyon ízlésesen alakították át a lakókocsit igazi finn szaunává. Még zuhanyzó is van benne, és kedvünkre válogathattunk a finomabbnál finomabb illóolajok közül is, amiket a felöntő vízbe keverve isteni forró gőzt inhalálhattunk.

A szauna bárhová rendelhető, de így hogy a telephelyén a szigethalmi Fehér Gém üdülőben használtuk, még olyan extra szolgáltatások is vártak ránk, mint a külön épületben a fűtött társalgó, külön zuhanyzók, a kiépített kis-dunai stég, vagy a csillag- és esetünkben telihold-néző lombterasz. És igen…! Többen is megmártóztak a kis-dunai vízben egy-egy szauna-kör után.

Ez az a tökéletes program, ahol nem tudtuk rosszul érezni magunkat…

Scroll to Top