Aki rákapott már a SUP és a természetjárás ízére, télen sem nagyon nyugszik, és vágyja a vizeket. A táj teljesen új arcát mutatja a tavaszi nyüzsgéshez és a fülledt nyári estékhez képest. Minden jóval csendesebb, az evezések is sokkal elmélyültebbek. Maga a vízre szállás is jóval körülményesebb, és van néhány alapvető szabály, amit a biztonság érdekében be kell tartanunk. Kárpótlásul viszont különleges élményeket és tapasztalatokat szerezhetünk.

Fontos, hogy aki nem rendelkezik még kellő rutinnal a SUP-on, ne vágjon neki téli evezéseknek, de a tapasztaltak se bízzák el magukat!

Egyre többen ismerik ma már a Hévíz-csatornát, ami meleg vizének köszönhetően népszerű téli vízitúra célpont. A kellemes termálvízben van, hogy direkt meg is mártózunk a Szupi SUP évkezdő túráin is, de mit tegyünk, ha nem meleg vízre merészkednénk?

Íme 10 szempont, amit a biztonság érdekében be kell tartani.

1.

Legyünk tisztában a hideg élettani hatásaival!

A téli evezésnél evidens, hogy a hidegtől, azon belül is a hideg víztől tartunk a leginkább. Jó, ha tudjuk, hogy lehűlés, azaz hipotermia, amikor a testhőmérséklet 35 fok alá süllyed, nem csak vízbe eséstől alakulhat ki. A tartósan hidegben, nem megfelelő öltözetben, szélben is könnyen túlhűlhetünk. A víz azonban a többszörösét vonja el testünk hőjéből az azonos hőmérsékletű levegőhöz képest. Ahány fokos a víz, annyi percünk van benne a veszélyes kihűlésig, szokták tanítani ökölszabályként. Annyit jegyezzünk meg, hogy pár perc, úgyhogy nincs vihorászás és vagánykodás, spuri kifelé!

A leírás végén található felszerelés listába ezért is tettünk bele olyan dolgokat, amikkel felkészülhetünk egy ilyen helyzetre is.

A vízen mindig jó, ha alacsonyabb hőérzetre készülünk (nem csak télen), mint a parti hőmérséklet, főleg, ha szél is fújdogál (bár szélben én inkább nem indulok el télen). A végtagok hamar átfázhatnak, így érdemes könnyű kesztyűt, vagy esetleg gyorsmelegítő talpbetétet is magatokkal vinni.

2.

Figyeld az aktuális időjárást és az előrejelzéseket!

A téli időszakban jóval kiszámíthatóbb az időjárás, mint nyáron. Általában nem kell tartanunk óráról-órára helyzetüket változtató zivatargócoktól, jégesőtől stb. A léghőmérséklet, illetve a hőérzet a vízen azonban becsapós lehet. Egy-egy csalogató, száraz napsütéses napon is gondoljunk arra, hogy a téli alacsonyabb napállás miatt a parti fák árnyéka nagyobb területet takar be, ami becsalogathat minket a víz közepére, a napos, melegebb területekre. Így viszont eltávolodunk a parttól, ami kockázatot jelenthet. Legyen alternatívátok a gyorsan változó hőmérsékletre és az ingadozó hőérzetre.

3.

Ismerd magad, és öltözz megfelelően!

A neoprén ruha a téli evezéseken alap felszerelés, melyet mi magunk is használunk. Vannak vékonyabb, és vastagabb változatok. Minél vastagabb, annál melegebb is, de annál nehezebb is benne mozogni. Én a teljes alakos, de ujjatlan változatot használom, a vastagabb, 5-6 mm-es változatból, ami azért jó, mert egyrészt könnyebb benne mozogni, másrészt lehet a felsőtestre rétegesen öltözni, így, ha kisüt a nap, tudok lazítani rajta, és nem kell belesülni a ruhába. A neoprén ruházat általában pár tízezres befektetést kíván, ami megéri, ha többször is használod. Létezik belőle kesztyű és alacsony-, ill. magasszárú lábbeli is. Ennél jóval drágábban kaphatók ún. szárazruhák, de ezek már több százezres befektetést igényelnek.

Fontos, hogy mindig vigyetek legalább egy, teljes szett, száraz váltás ruhát (vízhatlan zsákban), mert a neoprénben is lehet fázni, és áthűlni (pláne, ha újjatlan…).

4.

Használd a leash-t!

Szelíd vizeken hajlamosak vagyunk a leash-t, vagy más néven „szökésgátlót” nagyvonalúan nem használni. Nyáron szívesen úszunk a SUP után. Alacsony hőmérséklet esetén azonban létkérdés lehet, hogy mennyi időt töltünk a hideg vízben, ezért jó, ha minél hamarabb el tudjuk kapni a deszkát, hogy felmászhassunk rá. A leash segít, hogy a deszka ne sodródjon el, így minél rövidebb idő alatt szárazon lehetünk.

5.

Adj hírt magadról és/vagy ne indulj el egyedül!

Ez a szabály nem csak hideg időben lényeges, de ilyenkor kiemelt fontosságú. Legyen valaki, akit előre informáltok, hogy pontosan hová és milyen útvonalon mentek és megközelítőleg mennyi időt fogtok majd a vízen tölteni. Ezt akkor is tegyétek meg, ha nem egyedül mentek vízre, hanem vannak útitársaitok is, ha olyan szituáció adódna, amikor mindannyian bajba kerültök.

6.

Maradjatok partközelben!

Hűvösebb időben ne a nagy nyílt vízfelületeket kezdjétek meghódítani, hanem válasszatok partközeli területeket, vagy eleve keskenyebb folyókat, ahol akár kétoldalt van lehetőségetek pár percen belül kikötni, vagy ha kell kievickélni.

7.

Tervezzétek okosan az útvonalat!

A partközelségen túl az útvonaltervezésnél fontos az is, hogy optimális távot válasszatok magatoknak. Ez is általános érvényű szabály, de nyáron kevésbé fájhat, ha egy-két órával elszámítjátok magunkat. Télen, vagy kora tavasszal még hamarabb rátok sötétedhet, ha nem jól mértétek fel a távot, vagy az erőnléteteket.  A kimerültség fokozza a vízbeesés veszélyét, ami ilyenkor kritikus lehet. A partot szegélyező fák, az amúgy is alacsonyabb napállás mellett, hamarabb beárnyékolhatják a területet, és ilyenkor még kemény hidegek lehetnek.

8.

Zéró alkohol!

Semmiképp se „alapozzatok” és melegítsétek magatokat alkohollal! Az alkohol hamis meleg érzetet ad, viszont a lehűlés ellen nem véd. Ráadásul a koncentráció készséget is csökkenti, valamint az egyensúly érzéket is negatívan befolyásolhatja.

9.

Gondosan összeállított felszerelés!

Mi az alábbiakat visszük magunkkal egy rövid téli evezésre (is):

– kötél (nyáron is), bármilyen mentéshez jól jöhet

– száraz váltás ruha

– izolációs fólia

– feltöltött telefon

– fejlámpa

– pót evező (célszerű a kajak lapát, ha gyorsan kell haladni)

– energia szelet

– szőlőcukor

– pattintható talp- és/vagy kézmelegítő

– bicska

– elsősegély csomag

– termoszban meleg tea, vagy forró víz

10.

Ami nélkül soha ne induljatok el!

Még ha a deszkát el is felejtitek bepakolni, de mentőmellény mindig legyen nálatok és rajtatok!

Remélem, nem vettem el a kedvetek teljesen. A lényeg, hogy sok mindent lehet, csak kellő körültekintéssel. Ha tapasztalt vagy állva evezésben, de egyedül inkább nem indulnál el, csatlakozhatsz a part menti szaunázással egybekötött túránkhoz is!

Scroll to Top