Kezdjük ott, mi is az a SUP (ejtsd szup, vagy száp)?

Neve az angol Stand Up Paddle kifejezés kezdőbetűinek összevonásával alakult ki, ami szó szerint állva evezésnek fordítható. Eredete a Hawaii szörfösökhöz kötődik, akik a szörfdeszkáikon állva eveztek, amikor épp nem hullámlovagoltak. Ezt a technikát alkalmazzuk a SUP-on is, ahol egy deszkán állva, ennek megfelelő hosszúságú evezővel, a kenu evezéstechnikához hasonló módon hajtjuk előre magunkat.

Ma már különböző formájú deszkák léteznek, a felhasználási igényekre szabva vannak gyorsabb, lassabb, túra és verseny, valamint felfújható és merev változatok is. És, hogy mi a népszerűség titka? Íme, öt tulajdonság, ami megmagyarázza:

1. Gyors sikerélmény

15 perc. Ennyi idő kell, amíg egy teljesen kezdő is megtanulhatja, hogyan kell felállva evezni a deszkán. Van, akinél ez még rövidebb is! Akinek hosszabb időre van szüksége, az sem szokott csüggedni, mert térdelve és ülve is élvezetes tud lenni akár egy 1-2 órás túra is. Eddig még minden túránkon vettek részt teljesen kezdők is, akik ugyanolyan élményekkel gazdagodtak, mint a gyakorlottabbak.

cimlap

2. Csak felkapod és viszed is!

A felfújható SUP-ok, napjainkban szó szerint forradalmasítják az evezést és a vízitúrázást. Ennek egyik oka, hogy egyszerűen és praktikusan összecsomagolhatók, és akár még bringával a hátunkra kapva is szállíthatók. Másrészt, a technológia (drop-stitch) lehetővé tette, hogy felfújva a deszkák szinte merevnek tűnnek és olyan stabilitást adnak, amit a korábbi felfújható technológiák nem képesek nyújtani. 

A SUP árak ugyan nagy szórásban vannak, de ha nem akarjuk nagy költségekbe verni magunkat, főleg amíg ki sem próbáltuk még, jó megoldás a vízparttól független, online bérlés. Felvesszük a megjelölt átadóponton és vihetjük akár hosszabb nyaralásra is magunkkal.

3. A „vizek vándorává” tesz

A SUP, azáltal, hogy a testünk nincs „bezárva” egy hajótestbe, és a tudat, hogy bármikor beugorhatunk a vízbe, majd kimászhatunk anélkül, hogy bárkit veszélyeztetnénk, vagy elsüllyedne az eszköz, olyan szabadságérzetet ad, amit más evezős eszköznél kevésbé tapasztalunk. Ráadásul, evezni rajta olyan érzés, mintha csak a vízen járnánk…

Aki nagy csomagokkal és bográccsal felszerelve indulna egy több napos vizitúrára, az erre a célra ne a SUP-ot válassza. Kisebb, pár órás, vagy egy-egy napos túrákra, naplementés laza evezésekre és pl. vadregényesebb folyók bejárására azonban kiválóan alkalmas eszköz lehet.

4. Pozitív testi és lelki hatások

A mozgás a természetben alapból feltölti az embert. Ha vízen tesszük mindezt, még egy „lapáttal” rátehetünk arra, hogy kiszakadjunk a komfortzónánkból. SUP-on állva pedig teljes testes mozgást végezhetünk, és olyan izmokat mozgatunk, amiről nem is gondolnánk, hogy léteznek. A SUP-on állva beindul a felfedező ösztön, így olyan helyeket is bejárunk, amiket egyébként soha nem látnánk, ezáltal bővül a tudásunk és ismét a „természet gyermekeinek” érezhetjük magunkat.

5. Kikapcsoló-dás az egész családnak

Mivel könnyen megtanulható, hogy hogyan evezzünk egy SUP-on, gyakorlatilag kortól függetlenül használhatja bárki. A gyerekek, mint mindenben gyorsabbak ebben is a felnőtteknél, és amellett, hogy imádnak a vízbe csobbanni a deszkáról, játszva fejlesztik a mozgáskoordinációjukat. A deszkán megtanulnak stabilan állni, ülni, táncolni stb. A család minden tagja kiélvezheti az önálló evezést, amellett, hogy mégis közös élményt szereznek. Számtalan túránkon kisebb gyerekek a szülőkkel egy deszkán ülve is részt vesznek. 

Alapvető persze az úszástudás, és kötelező a mentőmellény!

Ha szeretnéd kipróbálni ezt a csodás sportot, keresd fel a www.szupisup.hu oldalt, ahol akár az egész családnak tudsz felszerelést bérelni, túrákra jelentkezni, csapatépítést rendelni, vagy szeretteidnek élményt ajándékozni.

Scroll to Top