Ahogy érkezik a jó idő, úgy pezsdül minden evezni vágyónak a vére, hogy végre vízre szálljon. Előtte viszont nem árt, ha felidézzük, hogyan is érdemes felkészülni azokra az időszakokra, amikor az alacsony vízhőmérséklet miatt az esetleges csobbanás még kockázatos lehet. Az alábbi szempontok természetesen nem csak SUP-pal, hanem bármilyen evezős eszközzel pl. kajakkal-kenuval történő vízre szállásnál figyelembe veendők!

1.

Öltözz megfelelően!

Elsőre talán mindenkinek a neoprén ruha jut eszébe. Ez nagyon hasznos, mi magunk is abban evezünk hideg, vagy hűvös időben. Vannak vékonyabb, és vastagabb változatok. Minél vastagabb, annál melegebb is, de annál nehezebb is benne mozogni. Én a teljes alakos, de ujjatlan változatot használom, ami azért jó mert egyrészt könnyebb benne mozogni, másrészt lehet a felsőtestre rétegesen öltözni, így ha kisüt a nap, nem kell belesülni a ruhába. A neoprén általában pár tízezres befektetést kíván, ami akkor éri meg, ha igazán kihasználod. Ha már kellő deszkabiztonsággal rendelkezel, e nélkül is ki lehet merészkedni hűvösebb vizekre, könnyű, de réteges öltözékben, futó-, vagy sífutó ruházatban is. Ilyenkor mindig fontos, hogy vigyünk egy teljes szett, száraz váltás ruhát (vízhatlan zsákban), amit azonnal fel tudunk venni, ha előtte vízbe pottyantunk volna. 

A vízen mindig jó, ha pár fokkal hűvösebbre készülünk, mint a külső hőmérséklet, főleg ha szél is fújdogál. A végtagok hamar átfázhatnak, így érdemes könnyű kesztyűt, vagy esetleg gyorsmelegítő talpbetétet is magunkkal vinni.

rolunk1

2.

Használd a leash-t!

Szelíd vizeken hajlamosak vagyunk a leash-t, vagy más néven „szökésgátlót” nagyvonalúan nem használni. Nyáron szívesen úszunk a SUP után. Alacsony hőmérséklet esetén azonban létkérdés lehet, hogy mennyi időt töltünk a hideg vízben, ezért jó, ha minél hamarabb el tudjuk kapni a deszkát, hogy felmászhassunk rá. A leash segít, hogy a deszka ne sodródjon el tőlünk, így minél rövidebb idő alatt szárazon lehetünk.

3.

Adj hírt magadról!

Ez a szabály nem csak hideg időben lényeges, de ilyenkor kiemelt fontosságú. Legyen valaki, akit előre informálunk, hogy pontosan hová és milyen útvonalon megyünk és megközelítőleg mennyi időt töltünk majd a vízen. Ezt akkor is tegyük meg, ha nem egyedül megyünk vízre, hanem vannak útitársaink is, ha olyan szituáció adódna, amikor mindannyian bajba kerülünk.

4.

Maradj partközelben!

Hűvösebb időben ne a nagy nyílt vízfelületeket kezdjük meghódítani, hanem válasszunk partközeli területeket, vagy eleve keskenyebb folyókat, ahol akár kétoldalt van lehetőségünk pár percen belül kikötni, vagy ha kell kievickélni.

5.

Tervezd okosan az útvonalad!

A partközelségen túl az útvonaltervezésnél fontos az is, hogy optimális távot válasszunk magunknak. Ez is általános érvényű szabály, de nyáron kevésbé fájhat, ha egy-két órával elszámítjuk magunkat. Télen, vagy kora tavasszal még hamarabb ránk sötétedhet, ha nem jól mértük fel a távot, vagy az erőnlétünket.  A kimerültség fokozza a vízbeesés veszélyét, ami ilyenkor kritikus lehet. A partot szegélyező fák, az amúgy is alacsonyabb napállás mellett, hamarabb beárnyékolhatják a területet, és ilyenkor még kemény hidegek lehetnek. Az útvonaltervezéshez segítségedre lehet „Hol evezzek?” szekciónk.

+1

Meleg tea, elemózsia!

Bármennyire jóllakottan indulunk is el, evezni egy jót, az átvitt és a szó szoros értelemben is életmentő lehet egy átmelegítő tea és akár csak egy energia szelet. A szezon elején előfordulhat, hogy nagyobb a lelkesedésünk, mint a tavaszi erőnlétünk.  Az evezéshez mindig kalkuláljunk tartalékokkal, mert a vízen a legtöbb esetben saját erőnkből kell megoldani a kritikusabb helyzeteket.

Higgyétek el, ilyenkor is csodákat lehet látni, úgyhogy megéri, csak igyekezz okosan tervezni! Jó evezést! Ha csak a felszerelés hiányzik, itt tudsz könnyedén bérelni.

Scroll to Top