Délelőtt tizenegy óra… Csehország, Rozmberk Moldva part… 10-12 fok a parton, kb. ugyanennyi a vízben… Körülötted több száz, a hidegtől és az adrenalintól remegő SUP-os és raftos… A szpíker ordít „TRI…, DVA…, JEDNA, SZTAART!!!” A felbolydult méhkas pedig beleveti magát a zúgó folyóba…

Aki ismeri Cesky Krumlovot és a Moldva folyót, az általában csakis ódákat szokott zengeni az emlékeiről, a gyönyörű környezetről, a kalandos folyóról, a csehek kreatív vízitúra szervező képességéről és infrastruktúrájukról, no meg persze az utánozhatatlan csapolt sörökről. Mindennek tetejébe van egy gigantikus evezős „parádé”, amit 2003 óta minden év októberében megrendeznek. Tavaly a vírushelyzet miatt ezt az eseményt is törölni kellett végül, de idén végre újra együtt csobbanhatott kajakos, kenus, raftos és SUP-os a kellemesen hűs Moldva (csehül Vltava) folyóban. A résztvevők száma töretlenül növekszik, idén már több mint 700-an indultak valamilyen kategóriában, köztük 63 magyar résztvevővel. A tömeges kajak, kenu és raft résztvevők mellett egyre nagyobb arányt képviselnek azok, akik SUP-pal teszik meg a távot. A SUP már 2011 óta jelen van, és idén az indulók közel ötöde már ezzel vágott neki a 25 km-es távnak. A távok egyébként úgy néznek ki, hogy a kajak-kenusok a Krumlovtól 36 km-re található Vissy Brodból, a SUPosok és raftosok pedig a 25 km-re lévő Rozmberkből indulnak.

A SUP olyannyira fejlődik, hogy ezen belül is külön kategóriát képez az ún. „mega” SUP. Ez az a típus, amin nem egy, hanem több ember evez. A legalább kétszemélyes SUP esetében már ebben a kategóriában indulnak a résztvevők. A kategória egyetlen magyar indulói, a Kazai család két képviselője, apa és fia is egy deszkán eveztek.

János és Kornél tapasztalt „Krumlovosok”, az idei már a harmadik maratonjuk volt. Első alkalommal indultak viszont mega sup-on. Tekintve, hogy rajtuk kívül csak 4-5 személyes csapatok indultak ebben a kategóriában, akik természetesen a nagyobb „beépített teljesítmény” hatására sokkal gyorsabbnak bizonyultak a tandem deszkánál, így Kazaiéknak nem volt esélye dobobóra. De nem is ez a lényeg… A résztvevők többségéneknek, főleg a hozzájuk hasonló amatőröknek nem a helyezés, hanem önmaguk „legyőzése”, az adrenalin, a hangulat, a zúgókon való száguldás számít igazán. Aki egyszer részt vesz ezen az eseményen az garantáltan vissza is fog jönni, és évről évre egyre több ismerős arcot fog látni. A szervezés nagyon profi. A rajthoz mindenkit busszal visznek felszerelésestől Cesky Krumlovból. A folyón a zúgók eleve úgy vannak kialakítva, hogy az evezős eszközökkel egy oldalt kialakított csúszdán lehet lejutni, és minden egyes ilyen helyen szervezők állnak a vízben is, hogy aki borulna, annak egyből segítséget tudjanak nyújtani.

Aki pedig nem a csúszdát használja, könnyen úgy jár, mint Kazaiék az utolsó zúgónál, ahol a kétszemélyes SUP mindkét szkegje eltört, hiszen azon semmilyen, merüléssel rendelkező eszköz nem tud átmenni súrlódásmentesen. Szerencsére ez már a verseny végén történt, úgyhogy Krumlovba beérve már nem kellett sokáig küzdeni a „szárnyaszegett”, ezáltal nehezebben irányítható deszkával. Az after party aztán mindenkiben jóérzésű emlékké szelídítette a megpróbáltatásokat.

Kazai János még rövid, de annál látványosabb videót is készített, ami itt található.

Jövőre ismét lehet próbálkozni, de a Moldvára az év más részében is érdemes valamilyen evezős eszközzel ellátogatni!

Scroll to Top