A hétvégén alkalmunk nyílt egy prémium kategórás SUP-pal siklani. A túráink és a kölcsönzések során sokan kérdezitek, hogy milyen típusú SUP-ot ajánlanék megvásárlásra. Kibúvásnak tűnhet a válasz alól, de mindig azzal szoktam kezdeni, hogy először is ki kell találni, hogy mire szeretnétek használni a SUP-okat. Ma már annyi típus van, amik anyagukban, méretükben, alakjukban, és ezáltal funkcióikban eltérnek egymástól, hogy érdemes az igényekből kiindulva választani. Nagyjából úgy, mint a bringák esetében.

Azzal a kérdéssel, hogy kinek milyen típusú deszkája van, egy-egy túra során nagyjából 5 másodpercig szoktam foglalkozni. Nem azért, mert nem érdekel, csak amire mi használjuk a SUP-ot, az főként a természetjárás, mindezek közösségben történő megélése, általában nyugodt, kisebb sodrású folyókon. Ennek során nem is tudnak igazán kijönni azok a különbségek, amik egy-egy deszka anyagából, prémium minőségéből, vagy menettulajdonságából fakadnak.

Az újdonságok természetesen mindig érdekelnek, főleg ha egy prémium deszkát lehet kipróbálni és megnézni, mit nyújt egy középkategóriáshoz képest. Ez összejött most a hétvégi túránkon, amikor egy vadonatúj, még gyári csomagolt Gladiator Pro 11.6-os is velünk tartott. Egy szeptemberi akció keretében most annyiért lehetett megvásárolni, mint egy középkategóriás deszkát. Hosszú értekezést nem gondoltam írni róla, és ez nem is egy fizetett PR-cikk, de érdemes megnézni, hogy laikus szemmel milyen fő különbségek jönnek szembe egy középkategóriás deszkával szemben.

Az anyaghasználat rögtön a kicsomagolásnál szembetűnik. A táska kiváló, erős anyagokból készült és nem úgy néz ki, mint ami a varrásnál fél év után elszakad majd, mint az egyszerűbb változatoknál. Ennél a kategóriánál a gyártó már görgőkkel felszerelt táskát ad. Ez nagyon jól néz ki, és praktikus tud lenni a szállításnál, bár ha főleg autóból pakolod ki-be, akkor nagyjából mindegy. Vadregényesebb helyeken meg nem biztos, hogy ki tudod használni az egyenetlen talajon, de otthon a garázsban pakolásnál előnyös, mert legalább nem kell mindig emelgetni a pakkot. A csomag mondjuk elég méretes, ami azért is számít, mert ha egy család utazik több deszkával, akkor szükség lesz extra csomagtérre, tetőboxra stb.

A következő különbség a pumpa. Nagyon könnyűnek tűnt a felfújás, annak ellenére, hogy az ajánlott nyomás magasabb (17 PSI), mint a legtöbb deszkánál. Ráadásul, a deszka 26 PSI-ig bírja a gyártó szerint a nyomást, így azon túl, hogy extra merevre lehet pumpálni, nem kell attól tartani, hogy nyáron, a napon hagyva egyszer csak elpukkan.

Felfújva, ha végigvizslatjuk az egész deszka testet, érezhetjük, hogy odafigyeltek az anyagválasztásra. Igényesek a fogantyúk, amiből a deszka elején is van egy. Egy picit talán meglepő, hogy a csomagtároló rugalmas, egymást keresztező madzagjait műanyag gyűrűvel rögzítették, miközben mindenhol máshol fém karikák vannak, de túl lehet lépni a kérdésen. Főleg, ha tartósak maradnak.

Megemelve azért érezhető, hogy van benne anyag. Nem egy könnyű darab elsőre, ezért is jól tud jönni a plusz fogantyú, vízből kiemelésnél. A sötét színű dizájn nekem tetszik és kölcsönzős szemmel is praktikus mivel szemben a világos árnyalatokkal, itt nem látszik meg rögtön minden folt. Jár hozzá a bokapánt (leash) szintén igényes kialakítással, és természetesen az evező, a megszokott három taggal, de itt extra, hogy az alsó, lapátos tag karbon anyagból készült. A méretes szkeg ún. US box kialakítású, ami annyit tesz, hogy egy picit odafigyelősebb, mivel a rögzítése egy kis csavarral történik. Van az a szituáció, amikor elveszhet ez a kis csavar, illetve velem előfordult, hogy nagy kapkodásban azt gondoltam, hogy már meg van húzva a csavar, és menet közben vettem észre, hogy elhagytam a szkeget. Szóval rejt némi kockázatot magában ez a megoldás, de együtt lehet élni vele. Végül is csak egyszer kell jól berakni…

És akkor pár szó a siklásról…

A deszkára ráállva, nagyon stabil, nekem az alakjáról egyébként egy áramvonalas kacsakő forma jutott eszembe. Laposabbnak tűnik, mint más 15 cm vastagságú deszkák, ami talán az elkeskenyedő orr és kiszélesedő középső rész arányai miatt is lehet. Sokkal kevésbé érzékelni a deszka meghajlását, más deszkákhoz képest tényleg mintha egy stabil, lapos kavicson állnál. Laza evezgetés közben a sebességkülönbség nem látványos, inkább az érzékelhető, hogy a hosszabb szkeg következtében is, jobb a menettartás. Így többet evezhetünk egy oldalon, mielőtt elfordulna a deszka. Cserébe, a manőverezést és fordulást meg kell szokni, más ütemben kell végezni egy picit. Az biztos, hogy hosszabb távokon hatékony az evezés vele, de jól használható közös SUP túrákon is, ahol nem kell attól félnünk, hogy túl gyorsak leszünk a társakhoz képest, mint mondjuk egy karcsú verseny deszkával.

Összességében azt lehet mondani, hogy aki a mostani akció keretében ki tudta fogni középkategóriás áron, az nagyon jól járt vele. Főleg, ha ezzel kezdi SUP-os életét, akkor biztosan sokáig társa marad ez a deszka. Nem akciósan viszont drága, hiszen felső kategóriás, de legalább értjük, hogy mitől drágább. Így itthon várhatóan nem a tömegek deszkája lesz, de nyilván nem is feltétlenül ez a cél. SUP-os túra- és egyéb élményeket ennél olcsóbb deszkákkal is át lehet élni, de egy próba alapján úgy tűnik, hogy tartós eszköz lehet, több mint 5 évre is terveznék vele, ami alapján a magasabb ár megtérülhet.

Megnézzük majd 1 év használat után is!

 

Scroll to Top