Az egyik ember kihordja, a másik meg összeszedi. Egy földönkívüli sokat gondolkodhatna ennek értelmén. Vagyunk már a Földön is egy páran ezzel, amit tapasztalhattunk a hétvégén Szigetszentmiklóson is.

Vizet és természetet élvezőként felelősséget érzek azok állapotáért is. Épp ezért örömmel jelentkeztem a részben Csepelhez, részben Szigetszentmiklóshoz tartozó Kavicsos-tó lakóközösségéből alakult KTE egyesület Föld Napja alkalmából szervezett szemétszedési akciójára. Az esemény része volt a Szigetszentmiklós Önkormányzata által szervezett települési szintű akciónak, a gyűjtéshez kesztyűt és zsákokat és a szemét elszállítását biztosította a település vezetése. Ez utóbbit az Aries Kft. végezte.

Igazi evezős idő volt ezen a szombaton, de jó volt megélni, ahogy SUP-os és horgász nagy egyetértésben gyűjti együtt a hihetetlen mennyiségű szemetet. A tónak egyetlen szakasza van, ami nem épült még be, és ez a lakatlanság sajnos alkalmat ad arra, hogy egyesek ezt lomtalanításra használják. Felfoghatatlan, hogy vannak, akik veszik a fáradtságot, zsákokba rakják a sittet, vagy elcipeljék a kanapét, tévét, és ahelyett, hogy hulladékudvarba vigyék, ledobják a tóparton. A tópartiak elmondása szerint sokszor nem is kell, hogy lakatlan legyen a terület, mert a telkek elé is bőséggel jut az illegális hulladékból.

A partokon felhalmozott hulladék beépül a talajba, vagy könnyen bejut az élővizekbe a szél és a csapadék által. Aprózódik, szennyezi a talajt, a talajvizet és közvetlenül az élővizet, ezáltal az élőlényeket és magát az embert is.

Az egyesületről és tevékenységéről bővebben itt: https://kavicsosto.hu/

U.i.: Azért délután eveztünk is egy nagyot a Ráckevei-Dunán…

Scroll to Top